چرا مکمل گیاهی بهتر از مکمل شیمیایی است؟

امروزه با توجه به سبک‌های مختلف زندگی و اهمیت سلامت فردی استفاده از مکمل‌های گیاهی و شیمیایی بسیار رایج شده است. در همین راستا سوالی که پیش می‌آید این است که مکمل‌های گیاهی بهتر است یا مکمل‌های شیمیایی؟ برای پاسخ به این سوال باید بدانیم  مکمل گیاهی چیست؛ مکمل شیمیایی چیست؛ تفاوت های مکمل‌های گیاهی و شیمیایی چیست؛ مکمل‌های گیاهی و شیمیایی چه مزایا و معایبی دارند و در آخر عوارض مکمل‌های گیاهی و شیمیایی چیست.

 مکمل‌های گیاهی چیست؟

مکمل گیاهی یا مکمل طبیعی نوعی مکمل هستند که منشا آنها مواد طبیعی مثل انواع گیاهان دارویی عصاره‌ها و روغن‌ها است و در مرحله تولید کمترین پردازش و دستکاری روی مواد اولیه صورت می‌گیرد از مکمل‌های گیاهی می‌توان به آلوورا روغن زیتون و انواع مختلف اشاره نمود.

مکمل‌های شیمیایی چیست؟

مکمل‌های شیمیایی آن دسته از مکمل‌هایی هستند که از مواد مصنوعی و شیمیایی برای تولیدشان مصرف می‌شود که اغلب این ترکیبات نیز در آزمایشگاه تولید شده‌اند و یک مرحله دیگر در آزمایشگاه به کار گرفته می‌شوند تا مکمل مورد نظر با خواص مورد نظر تولید شود مکمل‌های شیمیایی در محیط آزمایشگاهی و ایزوله و با دستکاری و پردازش زیاد تولید می‌شود.

مزایا و معایب مکمل‌های گیاهی و شیمیایی

مکمل‌های گیاهی و شیمیایی هر کدام به تفکیک مزایا و معایب خاص خود را دارند و نمی‌توان به طور قاطع گفت مکمل‌های گیاهی بهتر از مکمل‌های شیمیایی است و بالعکس بنابراین در ادامه می‌خواهیم به صورت جداگانه مزایا و معایب مکمل‌های گیاهی و شیمیایی را شرح دهیم و به مقایسه این دو مکمل بپردازیم.

مزایای مکمل گیاهی

جذب بهتر: به طور کلی مکمل‌های گیاهی به خاطر اینکه از مواد طبیعی تشکیل شده‌اند بسیار سازگارتر با بدن انسان هستند و در نتیجه بهتر و آسان‌تر جذب بدن انسان می‌شود.

عوارض کمتر: مکمل‌های گیاهی به دلیل دستکاری کمتری که در تولیدشان صورت می‌گیرد و سازگاری بالا با بدن انسان عوارض بسیار کمتری دارند و این امر باعث شده که مکمل‌های گیاهی بسیار طرفدار پیدا کنند و حتی روش‌های درمانی مختلفی بر پایه مکمل‌های گیاهی پدید بیاید.

ترکیبات مفید اضافه: مکمل‌های گیاهی اغلب دارای ترکیبات مفید دیگری در قالب ویژگی و خاصیت اصلی خود دارند که مزیت قابل توجهی محسوب می‌شود مکمل‌های گیاهی دارای ترکیباتی مثل آنتی اکسیدان و موارد دیگر هستند که فارغ از ویژگی اصلی آن مکمل به پیشگیری از سرطان و بیماری های دیگر کمک می‌کند

معایب مکمل گیاهی

قیمت بالا: پروسه تولید مکمل‌های گیاهی بسیار دشوار است زیر مراحل استخراج و آماده‌سازی ماده مورد نظر از مواد اولیه آن امری پیچیده و طولانی است و به همین دلیل هزینه‌های تولید بالا می‌رود.

کیفیت متغیر: کیفیت مکمل‌های گیاهی بسیار به عوامل محیطی وابسته است به طوری که شرایط تولید از جمله کیفیت مواد اولیه و شرایطی که مکمل‌های گیاهی در آن تولید می‌شوند در کیفیت محصول نهایی به شدت تاثیرگذار است.

مزایای مکمل‌ شیمیایی

کیفیت یکسان و تضمین شده مکمل‌های شیمیایی به دلیل تولید در آزمایشگاه و شرایط ایزوله و استاندارد کیفیت یکسان و بالایی دارد

قیمت پایین: مکمل‌های شیمی در مقایسه با

مکمل‌های گیاهی در مقیاس بالاتر و به صورت انبوه تولید می‌شوند

سرعت جذب بالا: با توجه به اینکه مکمل‌های شیمیایی شرایط استاندارد تولید می‌شوند و در بهینه‌ترین شرایط ممکن به دست افراد مختلف می‌رسد سرعت جذب بالایی دارند.

معایب مکمل شیمیایی:

عوارض بالا: به طور کلی مکمل‌های شیمیایی عوارض بالاتری نسبت به مکمل‌های گیاهی دارند چرا که پیشتر گفتیم این نوع مکمل‌ها از مواد مصنوعی و غیرطبیعی تولید می‌شوند و فرایندهای مختلف روی این مواد انجام می‌شود در نتیجه سازگاری آن با بدن هر فرد متفاوت بوده و عوارض گوناگونی ایجاد می‌کند شایان ذکر است که مصرف دوز بالای مکمل‌های شیمیایی عوارض شدیدتری در پی خواهد داشت.

عدم وجود ترکیبات هم افزا: در مکمل‌های شیمیایی ترکیبات مفید و هم‌افزا وجود ندارد زیرا این مکمل فقط برای امر خاصی تولید شده اند.

تفاوت مکمل‌های گیاهی و شیمیایی

مکمل‌های گیاهی و شیمیایی دارای تفاوت‌های گوناگونی هستند از بارزترین تفاوت‌های مکمل‌های گیاهی و شیمیایی می‌توان به مواد اولیه تولید قیمت تمام شده شرایط تولید و اثرات کاربرد هر کدام اشاره کرد

مواد اولیه برای تولید مکمل‌های گیاهی مواد طبیعی است در صورتی که مواد اولیه مکمل‌های شیمیایی اغلب آزمایشگاهی و مصنوعی هستند قیمت تمام شده مل‌های گیاهی به دلیل شرایط پیچیده استخراج و تولید بالاتر از مکمل‌های شیمیایی است به عنوان مثال مکمل کراتین نوعی مکمل شیمیایی است در ورزش به خصوص بدنسازی کاربرد دارد و موجب افزایش بازدهی عضلات می‌شود از آن طرف مکمل‌های گیاهی مانند پروتئین وی موجب عضله‌سازی بیشتر می‌شود پس مکمل‌های گیاهی و شیمیایی اثرات و کاربردهای گوناگونی دارند.

جمع‌بندی

مکمل‌های گیاهی و شیمیایی هر کدام در شرایط خاص خود قابل استفاده‌اند ما با فهم ماهیت مکمل‌های گیاهی و شیمیایی که هر کدام چگونه و از چه موادی تولید می‌شوند سنجیدن مزایا و معایب مکمل‌های گیاهی و شیمیایی و مقایسه و تعجب تفاوت‌های مکمل‌های گیاهی و شیمیایی می‌توانیم به درک درستی از اینکه چرا مکمل‌های گیاهی بهتر از مکمل‌های شیمیایی هستند برسیم.